torsdag 30 september 2010

Vridet skönhetsideal. #1


Att vara kvinna i dagens läge är ingen dans på rosor, i allafall inte om du följer med strömmen. Man ska passa in i mallen och inte sticka ut ifrån mängden.
 Du ska inte höras och synas men vara vacker att se på.
Att passa in blir allt svårare då vi "lär" oss att vi inte längre är naturligt vackra, utan att det alltid går att förbättra något och att skönhet kan köpas för pengar.
 medvetet eller undermedvetet så är det ett synsätt vi för över till våra barn då skönhetsoperationer är något som blivit väldigt "utnytjat" och accepterat, man behöver inte längre lära sig att älska sig själv eller försöka acceptera hur man ser ut då alla skavanker går att "trolla bort", men om du inte lär dig att älska och apectera dig själv, vem kommer då göra det?
En människa som trivs och är stolt över sig själv är atraktiv, ett vackert inre gör en människa vacker på så många fler sätt än en människa som endast är bildskön. Yttre skönhet varar inte för evigt, men det gör den inre skönheten.

Barn gör inte som du säger, dom gör som du gör!

Man ser tydligt runt omkring sig vad omgivningen förväntar sig av dig, och alla andra. Allt fler reklamer anspelar på sex, det blir allt naknare och inte en tjej har ett uns fett på kroppen, minimala kläder och dom ser inte ut att vara en dag över 12 år. Men vi är inte stöpta i samma form, vi ser inte likadana ut och det är inte heller meningen att vi ska göra det, alla ser olika på skönhet, det som är snyggt i mina ögon behöver inte vara snyggt i någon annans och därför finns det en för alla eftersom att skönhet finns i alla former och färger, det sitter i betraktarens ögon.
Vi ska inte åldras, vi ska bevaras och se ut som 12 år hela livet. könen ska vara helrakade, ansiktena rynkfria och kropparna små och späda.Trotts att rynkor och andra ålderstecken är naturliga och ett tecken på att man levt så finns det i butik i dag flera hundra (om inte tusen) preparat för att inte synbart åldras. Var och en bestämmer över sin egen kropp men det innebär också att man själv ska trivas, inte göra ingrepp för att någon annan ska göra det. Det är tragiskt att vi försöker efterlikana det vi ser i media då dom  är retucherade, nedbantade och sminkade för att se ut på ett visst set, inte naturligt utan som barbiedockor som faktiskt är stöpta i samma form. Ta en titt omkring dig så ser du värkligheten, hur mäniskor faktiskt ser ut och att vi är väldigt olika, men var och en vacker så sitt sätt. Vi är unika.



detta blev ett ganska lång inlägg men jag hoppas att någon orkar läsa. Det kanske inte vart 100% sammanhängande men jag tror ändå jag fick sagt det jag ville säga. Berätta gärna din syn på saken.

2 kommentarer:

  1. Så sant Petra :) Du är bra på att skriva så man hänger med på hur du menar och förklarar på ett bra sätt:)

    SvaraRadera