måndag 27 september 2010

Vecka 24.

Vi har nu gått in i vecka 24, tänk vad tiden går fort. Om bara ca 16 veckor så har vi vårat lilla knyte här.Det är inte långt till januari, även fast det ibland känns så. Kommer nog gå ännu fortare efter första snön fallit för då vet man att den riktiga vintern är här, och vårat knyte kommer ju på vintern. Lillan pratar allt mer om att bli storasyster, hon ser verkligen fram emot det, hon frågade mig häromdagen ifall hon inte fick vara storasyster nu, jo svarade jag, bäbisen finns ju faktiskt redan, i min mage så visst är du lite storasyster redan, men du blir helt storasyster när den komme ut. Kul att se att hon delar våran lycka, det kommer väll garanterat bli lite svartsjuka sen eftersom att hon är van vid att vara ensam barn men det löser sig, det är jag säker på. det gäller bara att låta henne vara delaktig i den nya familjemedlemmen.

Magbild vecka 23+2,  (i dag) det kändes nog som om att magen va större med lillan men å andra sidan så finns det ju lite att fylla ut eftersom att "säcken" inte är helt borta efter lillan. Bilden är tagen i svartvit, jag har så mycket bristningar efter min första graviditet och jag har inbillat mig att det syns mer på färgbilder, kanske lite löjligt, trotts att jag fött barn så är det svårt att ignorera bristningarna och se det som något bra även fast jag fick något väldigt fint för det, alla vill nog kunna trivas med sig själva.


Du är i vecka 24.
Du har gått 23 fulla veckor och 2 fulla dagar (v23+2).
Du är i 5:e kalendermånaden.
Du är i 6:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Fre 21 jan 2011
Du har 116 dagar kvar till beräknad förlossning.

Kroppen: Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Du har nu gått upp 5–7 kilo, vissa ännu mer. Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Skulle det drabba dig får du försöka ta det lugnare och anpassa dig till vad kroppen klarar av. Efter förlossningen är det extra viktigt att inte belasta bäckenet för mycket genom att till exempel bära tungt, på så sätt kan fogarna läka. Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Barnet: Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 centimeter långt. Barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.

Faktagranskad av Gudrun Abascal, chefsbarnmorska på BB Stockholm och författare till böckerna ”Att föda” och ” Att möta förlossningssmärtan”.

2 kommentarer:

  1. Kärlek till dig och dom små <3

    SvaraRadera
  2. Fin mage :)

    Kikar runt bland föräldrabloggarna på bloglovin så kikar in här med då :)

    SvaraRadera